Lite bett.


Pelhamstång är ett väldigt starkt bett. Denna typen av bett heter stångbett. Det kan användas med delta,tvåtyglar eller med en tygel. På ponnytävlingar i Sverige behöver det alltid användas med delta.


Detta bettet är ett lite ovanligare bett. Mittendelen är gjort av koppar, svartoxiderat järn på sidostyckena och ringarna är ett rostfritt järn. Detta bettet sägs att kugna ner hästen av kopparnet som är i mitten.

Pessoabett är ett av dom "hissbett" som hissas upp i munnen. Det är också en del av sångbetten. Det används på lite starkare hästar. Den övreringen håller bettet i munnen med sidestyckens på tränset. Sedan dom andra tre ringarna kan man sätta tyglarna i. Den störta ringen är mildast, och sedan kommer den andra (nederfrån) är ite starkare och det längst ner är starkast.

Detta bettet kallas för eggbett. Varför vet jag inte. Men detta bettet är som ett vanligt tränsbett fast med fasta ringar. Dom som har lite känsligare munn brukar använda detta. För att ringarna är ju fasta och då kan dom inte nypa i mungiporna. Det får man tävla med i dressyr.

Vill ni ha lite mer om bett? Säg till då! ;)

/Linn

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback